Matkakertomukset

Center for Congenital Heart Defects Amsterdam Leiden, 2024

Opintojakso (hands-on sikiön sydämen ultraääni) Amsterdamin Emma Children’s Hospital- sairaalan fetaalikardiologiseen yksikköön 3.6.-30.8.2024

Aloitin sikiökardiologiaan kouluttautumisen Helsingin Uudessa lastensairaalassa vuoden 2023 alussa ja kuluneena kesänä sain hienon mahdollisuuden koulutukseen Amsterdamin yliopistollisessa sairaalassa (AUMC) tunnustetun sikiökardiologin Sally-Ann Clurin ohjauksessa. Amsterdam ja Leiden muodostavat sikiöstä aikuisuuteen jatkuvan synnynnäisten sydänvikojen diagnosoinnin ja hoidon osaamiskeskuksen CAHALin (Center for Congenital Heart Defects Amsterdam Leiden). Molemmissa keskuksissa sikiöiden sydänvikojen diagnostiikka tehdään tiiviissä yhteistyössä perinatologien kanssa. Vastaanotot sijaitsevat fyysisesti gynekologian ja obstetriikan poliklinikoilla. Vastaanotoilla perinatologit vastaavat synnytykseen, äidin hoitoon ja sikiön muihin rakennepoikkeavuuksiin liittyvistä asioista, ja lastenkardiologit puolestaan sikiön sydänvikaan liittyvistä asioista sekä vanhempien neuvonnasta. Yhteisvastaanotot mahdollistivat äidin ja sikiöiden asioiden hoidon samalla kertaa usean asiantuntijan toimesta.

Pääosin osallistuin sikiökardiologian poliklinikan toimintaan Amsterdamissa, jossa tein ohjatusti itse sikiön sydänarvioita. Tein myös kaksi vierailua 45 minuutin junamatkan päässä sijaitsevaan Leideniin, jossa seurasin sikiön sydänvastaanottoa, jossa koulutettu ”echocardiographer” suoritti sikiön sydämen ultraäänen. Sikiön ultraääntä tehdessä on tärkeä pitää ultraäänianturia kädessä aina samalla tavalla, esimerkiksi siten, että anturin merkki osoittaa äidin oikealle. Tähän perustuen ensimmäinen askel oli vauvanuken avulla hahmottaa, että kumpi puoli on sikiön vasen ja kumpi oikea. Puolisuuden arvioiminen oikein on ensiarvoisen tärkeää, koska esimerkiksi monimutkaisissa sikiön heterotaksiavioissa sisäelimet sydän mukaan lukien voivat sijaita vasemmalla tai oikealla ja silloin ei muiden elinten sijaintia voi käyttää tietyn puolen maamerkkinä. Sikiökardiologiseen poliklinikkatoimintaan osallistumisen lisäksi tutustuin harvinaisiin heterotaksiavikoihin käymällä läpi 20 vuoden ajalta noin 60 heterotaksiasikiön kuvantamislöydökset ja syntymän jälkeiset tiedot.

Tärkeä osa koulutustani oli osallistua kohtuun menehtyneiden tai vaikean synnynnäisen sydänvian vuoksi abortoitujen sikiöiden obduktioihin. Hollannissa suurin osa naisista osallistuu raskausviikon 13 sikiön ultraääniseulaan. Näin ollen vaikeat sydänviat diagnosoidaan usein jo varhaisemmilla viikoilla kuin Suomessa. Sydämen makroanatomia käytiin läpi mikroskopoimalla ja tuloksia verrattiin ultraäänilöydöksiin. Löydöksiä käsiteltiin perinatologien, perinnöllisyyslääkäreiden, neonatologien, kirurgien ja lastenkardiologien yhteiskokouksissa.

Sain kesän aikana erittäin arvokasta oppia, näkemystä ja kontakteja sikiökardiologiaan. Mukaani lähti tutkimusprojekti liittyen sikiöiden heterotaksiaan. Tarkoitus on käydä läpi myös Helsingissä 20 vuoden aikana diagnosoidut sikiöiden heterotaksioihin liittyvät sydänviat sekä palata Hollantiin keräämään vastaava data myös Leidenistä.

Amsterdam on kaunis kaupunki. Kanaalit ja vanhat rakennukset tekevät siitä ainutlaatuisen, eikä kanava-alue turhaan ole listattu UNESCO:n maailmanperintökohteeksi. Oli etuoikeus saada elää, opiskella ja pyöräillä paikallisten seassa tällä alueella. Olen erittäin kiitollinen Suomen Lastenlääkäriyhdistyksen tuesta!

Mari Ylinen

muut kertomukset